Zesde Staatshervorming: Belg vreest belastingbrief

Mechelen, 24 maart 2015 – De meerderheid van de Belgen vreest dat de invoering van de Zesde Staathervorming en de nieuwe regeringsmaatregelen zullen uitmonden in een stijging van de personenbelasting. Dat blijkt uit een onderzoek van Wolters Kluwer in samenwerking met iVOX bij 1.000 burgers en 337 tax professionals. 

Personenbelasting volgens de burgers: complex en kostelijk

69 procent van de bevraagde burgers gaat ervan uit dat de Zesde Staatshervorming en de nieuwe regeringsmaatregelen een impact zullen hebben op de personenbelasting. 66 procent denkt meer belastingen te moeten betalen, terwijl 11 procent ervan overtuigd is minder te zullen betalen.

Ook voor het invullen van de belastingbrief hebben de nieuwe maatregelen gevolgen: een kwart gaat ervan uit dat het een complexer karwei wordt dan de voorbije jaren. Toch gaat maar 5 procent nu een boekhouder raadplegen voor het invullen van de aangifte.

“Het verbaast me niet dat men vreest meer belastingen te zullen betalen. De staatshervorming verplichtte Vlaanderen alvast om een aantal belastingvoordelen terug te schroeven. De aangifte wordt ook een pak complexer, zeker voor mensen met een hypotheek. Hoewel het niet zo is dat iedereen nu meer gaat betalen, denk ik dat veel mensen schrik hebben dat ze belastingvoordelen voor hun lening verliezen door een foutieve of minder optimale aangifte”, zegt Jef Wellens, belastingconsulent bij Wolters Kluwer.

Personenbelasting volgens tax professionals: grote impact, meer werk

De bevraagde tax professionals schatten de gevolgen nog zwaarder in: volgens de overgrote meerderheid (89 procent) wordt het invullen van de aangifte tijdrovender en complexer.

Hoewel ze tot nu toe nog relatief weinig vragen krijgen over de Zesde Staatshervorming, gaat drie vierde van hen ervan uit dat ze meer particuliere klanten zullen krijgen. Dat staat in schril contrast met de mening van de burgers, die niet van plan zijn vaker beroep te gaan doen op een professional.

96 procent van de bevraagde tax professionals geeft aan het nieuws over de Zesde Staatshervorming te volgen, meestal via de beroepsinstituten of opleidingen. Uit de resultaten blijkt verder dat tax professionals een oncomfortabel gevoel hebben bij wat er op hen afkomt.

“Dat is logisch, want wat alle praktische gevolgen zijn en hoe de nieuwe aangifte er uitziet weten we pas na de publicatie in het Staatsblad binnen enkele weken. We weten wel dat er een extra vak en heel wat extra aangiftecodes zullen toegevoegd worden. Voor woonleningen gaat het bijna om een verdubbeling van het aantal codes. Dat betekent extra werk voor de tax professionals”, zegt Jef Wellens.

Interesse in het aanbod van Wolters Kluwer over de personenbelasting?

Meer informatie is beschikbaar via:

Gepubliceerd op 24-03-2015

  529