Wie heeft recht op Vlaamse compensatiepremie door COVID-19?

Gepubliceerd op 23-04-2020

Vlaamse ondernemingen en zelfstandigen die niet verplicht moeten sluiten door de COVID-19  maatregelen van de overheid én dus niet in aanmerking komen voor een Vlaamse coronahinderpremie, krijgen financiële steun. Als zij ondanks een groot omzetverlies blijven doorwerken, kunnen ze bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) terecht voor een eenmalige compensatiepremie van 3.000 euro.

Meer diepgaande info over de coronasteunmaatregelen vindt u op monKEY. Probeer nu 14 dagen gratis >

Omzetdaling van meer dan 60%

De ondernemers die recht hebben op de compensatiepremie vinden we in allerlei sectoren, zoals in de evenementensector, (para-)medische beroepen, dierenpensions, landbouwsector, dienstenleveranciers of gespecialiseerde voedings- en drankenwinkels. Dit zijn ondernemingen waarvan de hoofdactiviteit op de datum van de indiening van de steunaanvraag terug te vinden is in het Vlaams besluit, én de ondernemingen die substantiële exploitatiebeperkingen opgelegd krijgen als gevolg van de coronacrisis.

De ondernemers moeten aantonen dat ze tussen 15 maart 2020 tot en met 30 april 2020 een omzetdaling (excl. btw en op basis van de dagontvangsten) van meer dan 60% hadden in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Voor starters wordt er gewerkt met een omzetdaling van minstens 60% ten opzichte van hun neergelegd financieel plan.

Omvang van de compensatiepremie

Voor ondernemingen en zelfstandigen in hoofdberoep bedraagt de compensatiepremie 3.000 euro.
Deze premie wordt verhoogd als de onderneming één of meer bijkomende exploitatiezetels heeft waar minstens één voltijdse werknemer is tewerkgesteld. Maar, er zijn maximaal 5 premies per onderneming als er meerdere exploitatiezetels zijn.

Voor zelfstandigen in bijberoep bedraagt de compensatiepremie:

  • 3.000 euro als ze door de hoogte van hun inkomen sociale bijdragen betalen zoals een zelfstandige in hoofdberoep
  • 1.500 euro als zij in 2019 een beroepsinkomen hebben tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro. Deze premie geldt ook voor zelfstandigen in bijberoep die verplicht moeten sluiten, maar niet als zij dit combineren met een job als werknemer van 80% of meer.

Digitale aanvraagmodule

  1059