Waarom emigreren: een gesprek met Erik Sansen en Gertjan Verachtert

Veel Belgen dromen er van ooit eens te verhuizen naar het buitenland. Om hun oude dag door te brengen onder een zuiders zonnetje. Maar is dat altijd een goed idee? Moet je je bij zo’n beslissing laten leiden door fiscale motieven? Wij spraken met twee experts: Erik Sansen en Gertjan Verachtert van Sansen International Tax Lawyers en auteurs van het boek Emigratie en fiscus. In hun boek geven ze een overzicht van enkele interessante buitenlandse fiscale regimes.

Kunnen jullie jezelf (en het kantoor) kort voorstellen?

 

Het kantoor werd in 2014 opgericht als niche kantoor. Onze focus ligt op internationale fiscaliteit in al zijn aspecten. We denken daarbij aan internationale bedrijfsorganisatie, tewerkstelling en investeringen, maar evenzeer aan immigratie/emigratie, herdenken van buitenlandse (familiale) vermogensstructuren en begeleiden van families die in verschillende landen wonen, tot regularisaties van buitenlands vermogen. Geografisch komen we uiteraard vaak in contact met de fiscaliteit in onze buurlanden, maar we krijgen ook vragen omtrent Amerikaanse RSU-plannen, Braziliaanse royalty’s,… of in-bound investeringen (BE vaste inrichting e.a.). 

We geven advies, maar staan belastingplichtigen indien nodig ook bij in het kader van procedures in deze materie (zo o.m. controles inzake buitenlandse bestuursmandaten, pensioenen uit o.a. Nederland, de dbi-voorwaarden, de Panama papers,…).

We werken samen met een zorgvuldig uitgebouwd internationaal netwerk van fiscalisten en advocaten, alsook met de bestaande raadgevers van cliënten.

Waarom komen mensen voor advies naar jullie?

Omdat we bijzonder toegankelijk zijn dankzij de korte communicatielijnen, en omdat mensen weten dat we hun dossiers ter harte nemen. Ons doel is niet alleen adviseren ad hoc, maar tevens strategisch meedenken en in beide doelstellingen de hoogst mogelijke kwaliteitsstandaard hanteren.

Waarom hebben jullie het boek ‘Emigratie en fiscus’ geschreven?

Omdat we merken dat er nog heel wat blinde vlekken bestaan bij mensen als het gaat over het inschatten van de fiscale gevolgen van het gaan wonen in een ander land. Tegelijkertijd wilden we de spotlights richten op enkele landen die fiscaal niet overdreven aantrekkelijk zijn voor de lokale bewoners, maar daarentegen extra interessante voorwaarden bieden aan nieuwkomers. Bovendien zijn dit landen die op zich reeds een zekere aantrekkingskracht hebben bij Belgen. Denk maar aan Portugal en Italië. Ten slotte is het interessant om vast te stellen dat er op het internationale toneel fel gestreefd wordt naar harmonisatie op vlak van vennootschapsfiscaliteit (bv. BEPS en de EU-uitvoering ervan), en tegelijkertijd in enkele landen toch een nichebeleid ontstaat voor natuurlijke personen (vooral nieuwkomers dan).

Waarom emigreren mensen (niet)?

Mensen emigreren meestal niet louter voor fiscale redenen, hoewel het fiscale luik in onze praktijk uiteraard een grote rol speelt. Als je de keuze hebt tussen de Franse zon of de Italiaanse zon, kan Italië fiscaal bijvoorbeeld de doorslag geven. Naast een zonnig klimaat horen we vaak als reden de aanhoudende rechtsonzekerheid en het al dan niet terechte gevoel of zelfs de frustratie dat niets nog naar behoren werkt in België.  Anderzijds zijn een nieuwe professionele uitdaging in het buitenland of de persoonlijke affectie met een bepaald land evenzeer redenen om te verhuizen.

Is emigreren voor iedereen een goed idee?

Neen, het gebeurt zelfs regelmatig dat we het afraden. Zeker wanneer we vaststellen dat de klant de mentale klik nog niet heeft gemaakt. Want emigreren betekent ook familie en vrienden achterlaten en een compleet nieuw leven uitbouwen in het nieuwe land. Ook zal een emigratie niet noodzakelijk een succes worden op fiscaal vlak wanneer hij of zij onmisbaar is voor zijn Belgisch bedrijf en daarvoor het grootste deel van zijn tijd in België vertoeft. De Belgische fiscus zou zich namelijk wel eens vragen kunnen stellen bij de waarachtigheid van de ‘emigratie’, en de recente rechtspraak toont aan dat de fiscus hernieuwde aandacht heeft voor emigrerende belastingplichtigen.

Is het een goed idee om je bij de keuze van de bestemming door de fiscaliteit te laten leiden?

Het ligt voor de hand dat een louter fiscale keuze geen goede keuze is. Maar dat gebeurt doorgaans ook niet. Mensen weten bijvoorbeeld ook wel dat een vakantie doorbrengen op een exotisch eiland in de Caraïben iets anders is dan er in alle eenzaamheid te gaan wonen, ver van België waar de (klein)kinderen zitten.

Ten slotte, welke buitenlandse bestemming zou u zelf kiezen?

Erik: Italië.

Gertjan : Zwitserland. Lage inkomstenbelasting, in combinatie met ski in de winter en fietsen in de zomer.

 emigratieenfiscus 

Meer info over het boek 'Emigratie en fiscus' vindt u hier.

Erik en Gertjan spreken ook over dit thema op de Themadag Internationale Fiscaliteit.

logoSansen

Gepubliceerd op 02-05-2017

  698