Vrijstelling van BIV voor elektrische voertuigen en nieuwe nummerplaten

Gepubliceerd op 14-08-2020

Het aanpassingsdecreet bij de begroting 2020 breidt de vrijstelling van BIV op de elektrische voertuigen uit, zodat in de toekomst ook elektrische bussen, autocars en vrachtwagens de vrijstelling van belasting op de inverkeerstelling kunnen genieten. Het decreet herschikt bovendien het fiscaal statuut van de commerciële kentekenplaten voor voertuigen. Want vanaf 1 oktober 2020 bestaan er naast de huidige handelaars- (Z) en proefrittenplaten (ZZ), ook beroeps- en nationale platen.

Meer diepgaande info over BIV vindt u op monKEY, de meest gespecialiseerde databank voor boekhouders en fiscalisten. Ontdek alle mogelijkheden en voordelen voor u >

Vrijstelling voor elektrische voertuigen

De eigenaar van een wegvoertuig dat uitsluitend wordt aangedreven door een elektrische motor of waterstof, betaalt geen belasting op de inverkeerstelling, staat er in de Vlaamse Codex Fiscaliteit.

Maar tot nu gold die vrijstelling alleen voor de ‘wegvoertuigen van natuurlijke personen en andere rechtspersonen dan vennootschappen, autonome overheidsbedrijven en verenigingen zonder winstgevend doel, met leasingactiviteiten’. Het aanpassingsdecreet schrapt die verwijzing naar de natuurlijke en andere rechtspersonen, en opent zo de weg voor een BIV-vrijstelling voor de elektrische voertuigen van busmaatschappijen en transporteurs.

Deze verruimde vrijstelling geldt voor alle voertuigen die vanaf 1 juli 2020 in het verkeer worden gesteld in het Vlaamse gewest.

Beroepsplaat of nationale plaat

  412