Vanaf volgende week onbelast bijverdienen

Gepubliceerd op 09-07-2018

Vanaf volgende week 15 juli 2018 kunt u onbelast bijverdienen tot 6.130 euro per jaar (geïndexeerd voor aj. 2019, basisbedrag 3.830 euro) , met een maximum van 510,83 euro per maand (geïndexeerd voor aj. 2019).

Wie?

Onbelast bijverdienen kan voor:

  • Werknemers die minstens 4/5 werken.
  • Zelfstandigen in hoofdberoep.
  • Gepensioneerden.

Wat?

De sectoren waarin u kunt bijverdienen, worden verdeeld in drie categorieën:

  • Verenigingswerk: diensten voor socioculturele verenigingen zonder winstoogmerk. Het gaat onder meer om gidsen, animators, sporttrainers. Let op verenigingswerk is niet hetzelfde als onbetaald vrijwilligerswerk (waarvoor vrijwilliger enkel onkostenvergoeding krijgt).
  • Diensten van burger tot burger: niet-professionele diensten die u levert voor een andere particulier. Het gaat om diensten als kinderoppas, bijles geven, kleine onderhoudswerken, hulp bij administratie, kleine IT-problemen oplossen. Alleen occasionele diensten zijn toegelaten (elke week het gras van de buren afrijden valt er niet onder).
  • Deeleconomie: diensten die u verleent via een erkend onlineplatform voor de deeleconomie. Deze manier bestond al. Het bestaande maximumbedrag van 5.000 euro wordt opgetrokken tot 6.000 euro.

 Het maximumbedrag telt voor de drie categorieën samen.

De overheid heeft de site www.bijklussen.be opgezet met meer info. Wilt u bijklussen dan kunt u zich daar registreren.

Wet aangevochten

De Boerenbond en Unizo vinden dat de Bijkluswet oneerlijke concurrentie veroorzaakt tegenover de activiteiten van hun leden. Beide verenigingen stappen naar het Grondwettelijk Hof om de wet te laten vernietigen.

Wij houden u zeker op de hoogte van het verdere verloop hiervan.

  1596