Vanaf 1 juni minder registratiebelasting voor wie een eigen huis koopt

Gepubliceerd op 28-05-2018

Wat houdt de hervorming in ?

De basisregel blijft dat wie een in het Vlaams Gewest gelegen onroerend goed koopt in principe 10 % registratiebelasting betaalt. Het verkooprecht van 10 % voor een eigen woning wordt echter verlaagd naar 7 %. Voorwaarden zijn wel dat (1) het onroerend goed in het Vlaams Gewest moet zijn gelegen, (2) het moet zijn aangekocht door een natuurlijke persoon, (3) het een zuivere aankoop moet zijn van de geheelheid volle eigendom, (4) je enige woning moet zijn (5) die bestemd is tot bewoning en (6) dat je je er je hoofdverblijfplaats moet vestigen binnen de 2 jaar vanaf de registratie van de notariële akte. Wie een volgend huis koopt als vakantiewoning bv. of een handelspand blijft 10 % registratierecht betalen. Al bij al een gigantisch verschil als je dat vergelijkt met het Brusselse Hoofdstedelijk en Waals Gewest, waar je nog altijd 12,5 % betaalt. En er is nog meer, want minister Tommelein is niet alleen Vlaams minister van Financiën maar ook van Energie. Wie in dat huis een ingrijpende energierenovatie doorvoert, krijgt nog eens een extra korting van 1 %. Twee vliegen in één klap dus, moet de minister hebben gedacht.

Korting tot 5.600 euro

De regering wil ook het systeem van gunstregelingen en verminderingen aanpakken en vereenvoudigen. Of dat echt gelukt is, is nog af te wachten maar in globo komt het hierop neer: als de aankoopprijs niet hoger is dan 200.000 euro krijg je een korting van 5.600 (bij toepassing van het 7 %-tarief) of 4.800 euro (bij toepassing van het 6 %-tarief wegens een ingrijpende energetische renovatie). Dat is 7 % of 6 % op 80.000 euro (je belasting wordt berekend op 120.000 euro in plaats van 200.000). De vermindering komt in feite neer op een soort abattement van 80.000 euro. Fiscaal-technisch is het evenwel geen abattement maar een rechtstreekse rechtenvermindering.

In een aantal kernsteden (Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde) en de Vlaamse rand geldt de korting tot een aankoopprijs van 220.000 euro. De Vlaamse rand : Affligem, Asse, Beersel, Bertem, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kortenberg, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst.

Het grensbedrag van 200.000 / 220.000 euro moet begrepen worden als de belastbare grondslag die voor de taxatie van de verkoop in kwestie in aanmerking wordt genomen. Het gaat met andere woorden om de overeengekomen waarde bestaande uit de bedrag van de overeengekomen prijs en lasten, zonder dat deze overeengekomen waarde evenwel minder mag bedragen dan de verkoopwaarde van het gekochte goed.

Wie vroeger al een woning kocht en nu een nieuwe woning koopt, kan de reeds betaalde registratiebelasting in mindering brengen. Deze meeneembaarheid blijft ook na de hervorming overeind maar het plafond van 12.500 euro wordt voortaan wel geïndexeerd, met het jaar 2017 als referentie. Voor de transparantie van de bedragen wordt gewerkt met een springindex van 500 euro.

Toch nog optelsom maken

  778