Moet ik als student ook een aangifte invullen?

Gepubliceerd op 16-04-2018

Ja. Als student moet je ook een aangifte in de personenbelasting invullen. Je kan dat op papier doen. Of, zoals bijna drie miljoen andere Belgen, online via Tax-on-web.  Met je elektronische identiteitskaart (eID) of met een token meld je je aan. Normaal gezien zijn er heel wat gegevens al op voorhand ingevuld. Als je op papier wil indienen heb je tot eind juni de tijd. Als je Tax-on-web gebruikt tot midden juli. De minister van Financiën moet de precieze data nog bekend maken.

Je moet een aangifte indienen, maar dat betekent niet dat je ook belastingen moet betalen. Je hebt namelijk recht op een belastingvrije som. Dat is een bedrag dat iedereen mag verdienen, maar waarop je geen belastingen betaalt. De kans is groot dat je onder deze drempel blijft met wat je verdient met je studentenjob. Voor aanslagjaar 2018 (dat zijn je inkomsten van vorig jaar) bedraagt die belastingvrije som 7.270 euro.

Je (mogelijk) belastbare inkomsten zijn o.a.:

  • Het loon van je studentenjob.
  • De onderhoudsuitkering die je krijgt.
  • Roerende inkomsten: interest op je spaarboekje, dividenden als je aandelen hebt.

Dit jaar is bijzonder. Voor het eerst zijn er namelijk drie aangiftes. Er is een aangifte voor elk van de gewesten (het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest). De fiscale regels zijn niet in elk Gewest hetzelfde. Het werd te moeilijk om al die regels in één aangifte te steken. Als je op 1 januari 2018 in Vlaanderen woonde (= officieel ingeschreven bent in het bevolkingsregister), vul je de Vlaamse aangifte in. Woonde je in Brussel, dan vul je de Brusselse aangifte in.

  1277