Het bruist op de financiële afdeling

Gepubliceerd op 11-07-2018

De financiële afdeling van een bedrijf beleeft boeiende, uitdagende tijden. Nieuwe trends maken dat de lat alsmaar hoger komt te liggen, zowel op strategisch, juridisch als analytisch vlak. Wolters Kluwer helpt financiële professionals binnen bedrijven hun efficiëntie en zekerheid verhogen met informatie, software en opleidingen.

Vinger aan de pols

Samenzitten en inzoomen op de actuele uitdagingen van financiële teams binnen bedrijven. Een vinger aan de pols houden bij Belgische CFO’s en hun medewerkers om vervolgens het aanbod daar verder op af te stemmen. Wolters Kluwer doet het op regelmatige basis en merkt dat dat werkt.

De vier grootste uitdagingen

Onlangs hield de informatiespecialist een panelgesprek met verschillende Belgische financiële professionals, op zoek naar de thema’s die hoog op hun agenda staan.

“De CEO en de business verwachten van de CFO en zijn team, naast de typische boekhoud- en aangifte-activiteiten, in steeds grotere mate ondersteuning op strategisch vlak, diepgravende data-analyses en projectadvies. Net omdat alles beter becijferd en bestudeerd kan en moet worden.”, vertelt Michiel Van den Keybus, segment & business development manager bij Wolters Kluwer.

“Een bedrijf wil daarnaast op beide oren kunnen slapen wat betreft de naleving van alle mogelijke wetgeving, maar ook tijdig kunnen inspelen op bijhorende business opportuniteiten en risico’s wanneer de regels veranderen. Zeker op fiscaal en vennootschapsrechtelijk vlak zijn het drukke tijden.

Ten derde biedt digitalisering ook tal van kansen om financiële processen, eens ze goed gestandaardiseerd zijn, te automatiseren en te optimaliseren. Ook artificiële intelligentie doet hier zijn intrede. De groeiende markt van Fintech-spelers is hier getuige van.

Het spreekt voor zich dat deze trends hogere eisen stellen aan de CFO en zijn team. De markt voor dergelijke profielen is krap en dus is het nodig het juiste kader te scheppen, met aantrekkelijke, flexibele arbeidsvoorwaarden, performante tools en opleidings- en ontwikkelingstrajecten.”

monKEY, dé interne bron voor fiscaal en accountancy advies

Zo is er monKEY, de meest uitgebreide online databank met heldere, grondige en ook praktische informatie over fiscaliteit, accountancy, vennootschapsrecht en audit in België. “Bedrijven kunnen monKEY aanspreken voor allerlei vraagstukken, zowel voor snelle checks van bijvoorbeeld cijfers als voor diepgaande cases, bijvoorbeeld in het lastige domein van de btw”, legt Van den Keybus uit. “Uiteraard bevat de databank alle officiële bronnen. De grote meerwaarde zit hem in de goed gestructureerde, verhelderende teksten van gerenommeerde auteurs, over alle mogelijke aspecten. De oplossingen worden geïllustreerd door duidelijke voorbeelden.” De meest recente versie van monKEY is qua zoekmogelijkheden helemaal ‘state of the art’: het zoeksysteem begeleidt de gebruiker erg precies naar de gezochte tekst, met aanduiding van de passage waar het antwoord staat.”

Verifield compliance

Met de Verifield compliance tool kunnen bedrijven controleren in welke mate ze compliant zijn: of ze op elk moment voldoen aan alle wetgeving die betrekking heeft op hun bedrijfsvoering.

De rode draad: bedrijfssoftware

  436