Hoe haalt u fiscaal voordeel uit auteursrechten?

Gepubliceerd op 23-04-2019

Het is vandaag de Internationale dag van het boek en de auteursrechten. Al sinds 2008 kennen we in België een fiscaal gunstig stelsel voor auteursrechten. Bent u volledig mee? Waar liggen de mogelijkheden? Aan de hand van Q&A lichten wij de fiscale opportuniteiten voor ondernemingen verder toe.

thought-catalog-575829-unsplash

Welke werken kunnen auteursrechtelijk beschermd worden?

Elke natuurlijke persoon, zoals de auteur, rechthebbenden zoals erfgenamen, maar ook vzw's en stichtingen kunnen auteursrechten laten vastleggen. Auteursrechten zijn rechten die verbonden zijn aan de exploitatie van een auteursrechtelijk beschermd werk. Beschermde werken zijn alle voortbrengselen op het gebied van letterkunde, wetenschap en kunst.

Enkele voorbeelden zijn: Geschriften, lessen, voordrachten, redevoeringen, preken, boeken, tijdschriftartikels, schilderijen, beeldhouwwerken, toneel, film, scenario's, muziekopnames, choreografieën, bouwplannen, illustraties, foto's, brochures, bepaalde voordrachten, databanken, software, enz.

Welk fiscaal voordeel kan u uit auteursrechten halen?

Inkomsten uit auteursrechten worden sinds 1 januari 2008 worden onderworpen aan de roerende voorheffing (RV) van 15% en dit tot een grensbedrag van 58.720 euro. Boven dit grensbedrag bedraagt de RV 30%, in te houden door de betaler van de inkomsten.

Indien u als auteur inkomsten uit auteursrechten geniet die het grensbedrag van 58.720 euro overschrijden, moeten die inkomsten worden vermeld in de aangifte van de personenbelasting in vak IV.

Het Ministerie van Financiën voorziet ook een systeem van forfaitaire kostenaftrek. Voor de inkomsten geïnd in 2018

  • 50% op de inkomstenschijf van 0 euro tot 15.990 euro;
  • 25% op de inkomstenschijf van 15.991 euro tot 31.990 euro;

Boven de 31.990 euro kunnen er geen forfaitaire beroepskosten meer worden afgetrokken.

Aan welke voorwaarden moet voldaan worden?

  2284