Een buitenlandse (vakantie)woning? Fiscaal interessant?

Gepubliceerd op 24-04-2019

Steeds meer Belgen kopen een vakantiehuis in het buitenland. Spanje is veruit het populairst, maar qua fiscaliteit niet meteen het voordeligst, zegt Wim Vermeulen, specialist vastgoedfiscaliteit bij advocatenkantoor Cazimir. Hij wijdt u in in de fiscale aspecten van een buitenlandse vakantiewoning.

james-douglas-2079-unsplash

Beter weer, betere fiscaliteit?

Portugal is het fiscaalvriendelijkst volgens Vermeulen. “Zo kan u er onder bepaalde voorwaarden belastingvrij je pensioen opnemen. In Nederland kun je bij verhuur dan weer de btw recupereren en in Italië betaal je quasi geen successierechten.”

Gelijk met de temperatuur stijgen dan ook de fiscale voordelen? Niet per sé. “Uiteindelijk kunt u nergens fiscaalvoordeliger een tweede verblijf bezitten dan in België. Hier betaalt u immers belastingen op het kadastraal inkomen in plaats van op de reële huurinkomsten. Bovendien bent u na vijf jaar vrijgesteld van meerwaardebelasting.

Als u dan toch een buitenlandse vakantiewoning aankoopt, is het goed om verschillende aspecten in acht te nemen:

1. Fiscale verdragsbescherming

Wie vastgoed koopt in een land, waarmee België belastingverdragen heeft, is in ons land vrijgesteld van registratierechten, onroerende voorheffing, belastingen op huurinkomsten en meerwaardebelasting. “Alleen voor successierechten ligt het anders. Bij overlijden is er voor de buitenlandse vakantiewoning geen verdragsbescherming – behalve in Frankrijk – en riskeren de nabestaanden van de eigenaar twee keer successierechten te moeten betalen.”, aldus Vermeulen.

2. Voordelig in België? Niet altijd zo in het buitenland

Een vastgoedaankoop met een naakte eigendom-vruchtgebruikconstructie, het is zo Belgisch als frieten met mayonaise. “Maar fiscaal is het opletten geblazen”, zegt Vermeulen. “Terwijl u in België geen successierechten betaalt, zijn bij zo’n constructie in Spanje wel overdrachtsbelastingen verschuldigd. Wat voordelig is in ons land, is dat niet per sé in andere landen, en omgekeerd. Daarom is het ook altijd opletten geblazen met het advies van een buitenlandse notaris. U moet beide kanten van het verhaal kennen en een oplossing vinden die in beide landen zo fiscaalvriendelijk mogelijk is.”

3. Is het de investering waard?

Expert in de kijker: Wim Vermeulen

wim_vermeulen

Wim Vermeulen is specialist vastgoedfiscaliteit bij het advocatenkantoor Cazimir, niet alleen voor investeringen en successieplanning in eigen land, maar ook voor aankopen en planning in het buitenland. Hij is als advocaat verbonden aan de balie van Brussel. Wim is auteur van diverse boeken en is een veelgevraagde gastspreker over vastgoed fiscaliteit en successieplanning van onroerend goed.

Op 3 oktober gaat Wim Vermeulen dieper in op dit thema in het webinar: “De fiscale implicaties van de verwerving, het bezit en het doorgeven van buitenlands onroerend goed”.

Meer info & inschrijven →

  751