Drie hervormingen die je niet mag missen in 2018

Gepubliceerd op 13-12-2017

2018 wordt een belangrijk jaar. Enkele belangrijke hervormingen die al lang aangekondigd worden, zullen dan eindelijk ook wet worden. Drie van deze hervormingen mag je als student fiscaliteit of fiscaal recht zeker niet missen.

Hervorming vennootschapsbelasting

De hervorming van de vennootschapsbelasting zal plaatsvinden in twee fases: één in 2018, en eentje twee jaar later in 2020.

De meest opvallende maatregel is dat het tarief daalt. Vanaf 2018 betalen vennootschappen nog 29,58 %, vanaf 2020 nog 25 %. Nu is dat nog 33,99 %. Kleine ondernemingen zullen zelfs maar 20 % betalen (op de eerste 100.000 EUR winst die ze behalen).

Goed nieuws, toch? Niet helemaal. Want de overheid wil ook in de toekomst nog evenveel opbrengsten uit de vennootschapsbelasting halen. De hervorming moet dus budgetneutraal zijn. Daarom worden sommige aftrekken afgeschaft of beperkt. Zo zal de bekende notionele interestaftrek of ‘NIA’ anders berekend worden.

Hervorming vennootschapsrecht

Ook het vennootschapsrecht wordt hervormd. De regering strijdt tegen de vervennootschappelijking, dat wil zeggen dat ze ondernemers die niet echt een vennootschap nodig hebben, wil ontmoedigen met een vennootschap te werken. Zij kunnen beter als natuurlijk persoon werken.

Bedoeling is vooral dat alles eenvoudiger wordt. Zo wordt het aantal vennootschapsvormen beperkt. De nv of naamloze vennootschap, misschien wel de bekendste vennootschapsvorm, wordt vanaf nu voorbehouden voor echt grote ondernemingen. De bvba of besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid heet vanaf nu gewoon bv.

Hervorming erfrecht

De regels van het nieuwe erfrecht zijn al enkele weken bekend, maar zullen pas in september 2018 in werking treden. Dit om successieplanners, fiscalisten en notarissen de kans te geven zich op de wijzigingen voor te bereiden.

Belangrijkste wijziging is dat ouders meer vrijheid krijgen over wat ze met hun nalatenschap willen doen. Het is nog altijd niet mogelijk om kinderen volledig te onterven, maar ze kunnen hen nu wel een kleiner deel geven. Ouders hebben nu een groter beschikbaar deel: dit is het deel waar ze volledig vrij mee kunnen dan wat ze willen.

  1079