25 jaar Creatief Boekhouden

“De complexiteit van de wetgeving maakt dat mensen ze graag eenvoudig uitgelegd krijgen.”

Gepubliceerd op 24-05-2019

De praktijkbrief Creatief Boekhouden is aan zijn vijfentwintigste jaargang toe. Het zilveren jubileum leek ons het uitgelezen moment voor een terugblik. TaxWorld zocht en vond het dynamische duo achter de nieuwsbrief: Bertin Pouseele (bedrijfsrevisor en hoofd van het redactiécomité) en Els Wyns (redacteur bij Wolters Kluwer). Samen staan ze al van bij het begin in 1994 in voor deze gewaardeerde publicatie. Een gesprek.

img_3710
Els Wyns & Bertin Pouseele

Creatief Boekhouden heeft een uniek concept Het is niet zomaar een nieuwsbrief, maar een praktijkbrief. Waarom die insteek?

Het was echt het resultaat van gesprekken met collega’s boekhouders en accountants. In die periode verscheen al veel informatie in allerlei nieuwsbrieven. Het probleem was echter dat er eigenlijk voor veel boekhouders en accountants informatie instond die niet echt meteen praktisch bruikbaar was. Zo ontstond bij ons het idee om net die informatie eruit te filteren die voor mensen in de praktijk interessant is. Het zou dan geen nieuwsbrief worden, maar een praktijkbrief, waarin je modellen, schema’s en formulieren terugvindt.

Daar kunnen de mensen die op de kantoren werken makkelijk mee aan de slag. Praktisch dus, in plaats van een uitgebreide theoretische uiteenzetting.

Ook na 25 jaar is het nog altijd een gewaardeerde publicatie. Krijgen jullie veel feedback van lezers?

Onder boekhouders en accountants wordt daar zeker over gesproken. Ze geven ook wel suggesties voor wat nog aan bod zou mogen komen. Maar de lezers zijn zeker tevreden met de praktische tips die ze krijgen. Dat het begrijpelijk is, niet te ingewikkeld. Wij staan bijvoorbeeld ook niet stil bij nicheproblemen (bv. voor diamantairs), waar maar een aantal mensen mee bezig zijn.

Ook uniek is jullie tandem (hoofd van het redactiecomité en eindredacteur) die al sinds het begin van CB samenwerkt.

Bertin kwam 25 jaar geleden met een kant en klaar idee naar Ced.Samsom met de vraag of de uitgeverij zijn idee zag zitten. Aangezien Bertin toen binnen onze redactie al heel actief was het vastgoedfonds en hij een groot netwerk had, was de directie snel overtuigd van het gat in de markt. Het toeval wil dat wij beiden van in het begin geloofden in de Praktijkbrief. Bertin had ook nagedacht over de samenstelling van een reactiecomité, werkwijze e.d. Ik moest het als redacteur gewoon in goede banen leiden. Het denkwerk daar had hij al voor gezorgd. Zoals al gezegd, bleef het redactiecomité in al die jaren voor grootste deel ongewijzigd. Alleen Serge Blondeau en Eddy Lesage werden opgevolgd door Mireille Ghekiere en Didier Jaecques. De andere vaste waarden van het redactiecomité zijn Filip Mees, José Verbeke, William Wils en Isabel Van den Dorpe die haar vader Marc opvolgde. Als redacteur ben ik vol lof voor dit fijne redactiecomité.

p9308428
Foto uit de oude doos

De wereld in het algemeen, maar de fiscaliteit in het bijzonder, is er de afgelopen kwarteeuw alleen maar complexer op geworden. Dat maakt een praktijkbrief allicht alleen nog maar een grotere noodzaak?

Er is inderdaad altijd voldoende materie om verder te werken. De wetgeving is zeker niet stilgevallen. We hebben altijd getracht te werken op drie vlakken: boekhouden, fiscaliteit en vennootschapsrecht. Wij proberen die dan te verbinden. Er komt zoveel informatie op ons af. In de praktijkbrief brengen we die samen, we structureren en verduidelijken die.

Die complexiteit maakt het  zo dat mensen het graag eenvoudiger uitgelegd krijgen. Daarmee heeft de praktijkbrief ook nog altijd zijn lezers.

Jullie zijn natuurlijk niet alleen, er is een heel redactiecomité dat meewerkt en dat alle bijdragen aan een kritische lezing onderwerpt. Het kan er best geanimeerd aan toegaan tijdens een redactievergadering.

Het fysisch samenzitten is boeiend en leerrijk. En we zijn kritisch voor elkaar. Het is meer dan teksten insturen. We bespreken samen hoe bepaalde onderwerpen best worden aangepakt. We geven elkaar suggesties: Moet er een voorbeeld bij? Kan dat stukje niet duidelijker worden uitgelegd? Zo komen we dan tot een eindtekst die beter is dan de originele tekst.

Moesten we niet regelmatig samenzitten, dan zou de praktijkbief er helemaal anders uitzien.

Onze manier van werken is in die 25 jaar niet veranderd. Dat is een teken dat het een formule is die goed werkt. Anders had het niet blijven duren.

Wat zijn voor u de grootste veranderingen in die afgelopen 25 jaar?

Er zijn er zoveel natuurlijk. Het is moeilijk om er één uit te pikken. Maar ik denk wel dat het laatste jaar één van de grootste kantelpunten is geweest. Het wordt echt een probleem om met alles mee te zijn. Er verandert zoveel, dat we bijna plaats te kort hebben in de praktijkbrief om alles aan bod te laten komen.

En hoe blijft het redactiécomité zelf bij?

Veel lezen. En seminaries volgen natuurlijk. De levendige discussies tijdens onze maandelijkse redactievergadering zorgen ook voor verdieping en uitwisseling van kennis en ervaring.

img_3693
Het redactiecomité

Ook de wereld zelf is flink veranderd

Wij zijn natuurlijk begonnen in de tijd dat er nog niet gegoogeld werd. Tegenwoordig zoeken mensen hun informatie op internet. Maar van die informatie ben je natuurlijk niet zeker dat ze helemaal correct is, of dat je de meest recente informatie vindt. Een artikel van de praktijkbrief geeft wel die garantie op de juiste informatie.

Gaat u er nog eens 25 jaar mee door?

Moest dat kunnen, graag. Veel van de leden van het redactiecomité zijn er al van in het begin bij. En we zijn een goed team. Maar natuurlijk mag er altijd vers bloed bij. Een goed artikel schrijven, vraagt een inspanning. Maar het heeft ook heel wat voordelen: je moet het onderwerp bestuderen, en langs alle kanten bekijken, dus je blijft bij. Het is een goede manier om helemaal bij te blijven.

  658