Twintigers en dertigers sparen meer dan ooit

Gepubliceerd op 20-06-2019

Slechts één op de vijf Belgen heeft zijn spaarboekje bij een andere bank dan zijn lopende rekeningen.

sparen

België blijft het spaarland bij uitstek. Begin dit jaar hadden we allen tezamen nog 270 miljard euro op onze spaarboekjes staan, een absoluut record. En die grote spaarlust van de Belg zal overduidelijk nog toenemen. Volgens een nieuw onderzoek van Santander Consumer Bank, dat in maart 2019 afgenomen werd en waarbij 600 Belgen bevraagd werden, hebben we gemiddeld 43 procent van ons totaal financieel vermogen op een spaarrekening staan.

Zoals enigszins verwacht zijn het onder andere rijkere- (52 procent) en hoger opgeleide mensen (48 procent) die een groter deel van hun vermogen op een spaarrekening geparkeerd hebben. Brusselaars hebben het meeste op hun spaarboekje staan, gevolgd door de Oost- en West-Vlamingen. In Wallonië is de spaarrekening het minst populair. En wat toch ook enigszins in het oog springt bij het onderzoek: Gezinnen plaatsen een groter deel van hun financieel vermogen op een spaarrekening dan singles. Vooral alleenstaande ouders hebben een kleiner deel van hun geld op hun spaarboekje staan (28 procent).

Als je naar de leeftijd kijkt van wie allemaal spaart, valt op dat het spaarboekje immens populair is bij jongeren. 18- tot 24- jarigen hebben gemiddeld de helft (50 procent) van het geld dat ze bezitten op een spaarrekening staan. Bij 25- tot 34-jarigen is dat 53 procent. Ter vergelijking: bij ouderen schommelt dit tussen 38 en 42 procent.  

En we gaan nog meer sparen

Opmerkelijk: hoe de economie ook evolueert, we zijn niet van plan om minder te gaan sparen. Gemiddeld zegt 57 procent van de Belgen dat ze meer geld zullen storten in de komende 12 maanden. En vooral jongeren hebben dat goede voornemen. Liefst 83 procent van jongeren tussen 18 en 24 jaar zegt de komende maanden nog meer te gaan sparen. 71 procent van de Belgen tussen 25 en 34 zegt hetzelfde.

Onbekend is onbemind

Ook opvallend: als we moeten kiezen bij welke bank we ons spaargeld zetten, is de hoogte van de interestvoet het meest doorslaggevend. Of dat beweren we alleszins allemaal. Als puntje bij paaltje komt, staat onze spaarrekening vaak bij dezelfde bank als waar we ook een zichtrekening hebben. Of beter gezegd: bij de bank waarmee we al van jongs af aan verbonden zijn. Zélfs als de rente veel lager is dan bij een andere bank, blijkt dit het geval te zijn.

Slechts iets minder dan één op de vijf Belgen (17%) heeft zijn spaarboekje bij een andere bank dan zijn lopende rekeningen, zo blijkt uit het onderzoek van Santander Consumer Bank.

Auteur: Tobias Van Assche, Senior PR consultant at Comfi

Bron: Santander

 

 

  965