Kmo’s staan weer een stuk sterker, maar aarzelen nog om te investeren

 De Belgische kmo's zijn een stuk sterker uit de crisis gekomen. Hun eigen vermogen stijgt, rekeningen worden sneller betaald en ze zijn ze beter gewapend tegen grote economische schokken.  Dat blijkt uit het jaarlijkse kmo-rapport van ondernemersorganisaties UNIZO en UCM in samenwerking met onderzoeksbureau Graydon.  De kmo’s zijn, zeker in vergelijking met de precrisis periode, beduidend financieel onafhankelijker geworden: ze werken verhoudingsgewijs meer met eigen vermogen. Momenteel is 75,3 % van de Belgische kmo’s zonder meer robuust en gezond.

Toch aarzelen ze nog om te investeren. "Vooral de grote onzekerheden waarmee onze kmo's worstelen, spelen hier een rol", verklaart UNIZO-topman Karel Van Eetvelt de terughoudendheid. "Onze bedrijven hebben de afgelopen jaren verschillende belastinghervormingen over zich heen gekregen, zoals de aanpassing van de liquidatiebonus en de verhoging van de roerende voorheffing. En intussen wachten onze kmo's ongeduldig op de broodnodige verlaging van de vennootschapsbelasting, terwijl ze vrezen voor de invoering van een meerwaardebelasting op aandelen."

Brussel scoort in het kmo-rapport wel beduidend slechter dan Vlaanderen en Wallonië. In Brussel zit 22,1 % in de risicozone om failliet te gaan, terwijl dat cijfer in de twee andere gewesten net boven de 10 % ligt. "Een zwakkere score die op zich weinig met de aanslagen te maken heeft", aldus Anton Van Assche, UNIZO-expert Brusselse Aangelegenheden. "Veel bedrijven zaten al in de risicozone vóór de aanslagen. Er is vooral meer nood aan een structurele begeleiding en ondersteuning van de Brusselse kmo's."

Gepubliceerd op 26-01-2017

  839