Fiscus zet fouten in Tax-on-web recht

Gepubliceerd op 15-05-2019

Al ruim 100.000 Belgen hebben op Tax-on-web hun belastingaangifte ingediend. Alleen blijkt nu dat het systeem nog niet volledig aangepast is aan de aangifte van dit jaar. De ‘wizards’, die u in Tax-on-web helpen met het invullen van uw aangifte, bevatten soms verkeerde of verouderde informatie. Een woordvoerder van de FOD Financiën bevestigt de fouten, en meldt dat deze in de loop van de week worden aangepast.

taxonweb-vtm
Bron: vtm

Dividendvrijstelling

De fiscus had in Tax-on-web een vergissing gemaakt over de nieuwe dividendvrijstelling – dat dit jaar zijn debuut kent in het aangifteformulier. Belastingbetalers dienen in hun aangifte het bedrag te vermelden dat ze aan roerende voorheffing op dividenden hebben betaald, met een plafond tot 192 euro. Maar op Tax-on-web was dat plafond per ongeluk op 640 euro gelegd. Dat is het bedrag van de dividenden waarop de roerende voorheffing betaald is.

Dit nieuwe fiscale voordeel bezorgt beleggers trouwens heel wat hoofdbrekens. Banken maken er geen fiscale fiches voor op. Het voordeel wordt dus niet op voorhand ingevuld in de aangifte, en wie er recht op heeft, moet zelf in zijn archieven duiken om erachter te komen hoeveel roerende voorheffing er is betaald. Het voordeel geldt bovendien alleen voor individuele aandelen, niet voor fondsen.

Reiskostenvergoeding

Het probleem situeerde zich in vak IV van de aangifte, waar de gegevens over lonen en uitkeringen zijn opgenomen. Wie van de werkgever een reiskostenvergoeding ontvangt, moet dat aangeven bij code 1254. Normaliter is dat bedrag al vanzelf ingevuld.

Wie geen beroepskosten kan bewijzen, kan voor een deel van dat bedrag een vrijstelling krijgen. Het maximumbedrag van deze vrijstelling bedraagt dit jaar 400 euro (code 1255). Maar wie de ingebouwde tool gebruikt, krijgt als resultaat maximaal 390 euro te zien - het vrijgestelde bedrag van vorig jaar.

Om een groot bedrag gaat het dus niet, maar de 10 euro verschil resulteert wel in een andere aangifte. Het belastbaar inkomen stijgt immers met 10 euro, waardoor u een paar euro meer belastingen zult betalen.

 

 

  629