Deze week in Fiscale Actualiteit: wat bracht 2016, wat brengt 2017? De speeltijd is voorbij

Dat 2016 in veel opzichten een rampjaar was – we hoeven hier geen open deuren in te trappen door verder in te gaan op de aanslagen in Zaventem en Brussel (en Nice, München en Berlijn), Brexit, de Amerikaanse verkiezingen, Aleppo, de situatie in Turkije … – mag niet doen vergeten dat het puur fiscaal gezien al bij al geen slecht jaar was.

't Is nog al nie naar de wuppe dus. Om te beginnen is de belastingdruk na vele jaren eindelijk gedaald. En hij zal de komende jaren nog verder dalen, want de fameuze taxshift wordt gespreid doorgevoerd (zie Fisc. Act. 7/3, 10/6, 34/5). Bovendien beleven cafetariaplannen, om de lonen fiscaal en sociaal te optimaliseren, een doorbraak. En de rulingdienst bevestigt dat er op dat punt geen vuiltje aan de lucht is (24/11). De fel gecontesteerde speculatiebelasting is gewoon afgeschaft (zie p. 14). Ook op gewestelijk vlak wordt aan belastingverlagingen gewerkt. In navolging van Vlaanderen hebben ook Brussel en Wallonië hun onroerende schenkingsrechten drastisch verlaagd (8/1). En in Vlaanderen is de verhoging van de zogenaamde miserietaks teruggedraaid (11/1). Een onbedoelde meevaller is dat de gewestelijke woonbonus niet meer aangerekend hoeft te worden op de federale belastingverminderingen (39/1). In triomf een IJslandse haka inzetten lijkt voorlopig nog wat overdreven, maar we zijn dus op de goede weg.

De rest van het fiscaal jaaroverzicht van Koen Janssens leest u in Fiscale Actualiteit.

Verder in Fiscale Actualiteit:

  • Btw: Alleen in uitzonderlijke gevallen kan fiscus vrijstelling voor IC-leveringen/overbrengingen nog weigeren wegens vormgebreken;
  • Fiscale boete kan nu oplopen tot € 4 miljoen;
  • Vangnetbepaling ingeperkt;
  • Vlaamse wetgever vindt compromis over verzekeringsgift;
  • Programmawet pakt interne meerwaarden en tankkaarten aan;
  • Wet diverse bepalingen repareert;
  • Advocaten en gerechtsdeurwaarders: 21 % btw op pro-Deodiensten.

Geïnteresseerd, maar nog niet geabonneerd? Hier vindt u meer informatie.

Gepubliceerd op 18-01-2017

  820