Bevraging ITAA: "accountants schreeuwen om administratieve vereenvoudiging"

Gepubliceerd op 08-11-2019

Op 10 november is het de internationale ‘Dag van de Accountant’. Het ITAA, het Institute for Tax Advisors and Accountants, heeft naar aanleiding van deze dag het werkveld van haar leden in kaart gebracht. De schreeuw om administratieve vereenvoudiging is de rode draad in het verhaal van de economische beroepsbeoefenaars volgens Bart Van Coile, voorzitter van het ITAA. En de job van accountant en belastingadviseur moet dringend af van zijn oubollige imago. Een blik op enkele belangrijke conclusies.

Werkdruk

Het UBO-register en de witwaswetgeving staan bovenaan de lijst van ingrijpende stoorzenders. Het frequent falen van diverse overheidsplatformen en de steeds te laat meegedeelde bijkomende uitsteltermijnen brengen een onnodige werkdruk met zich mee.

Administratieve vereenvoudiging moet prioriteit nummer 1 worden zodat de economische beroepsbeoefenaars - officieel een knelpuntenberoep - niet verder worden afgeschrikt én de concurrentie slagkracht van de ondernemingen wordt gevrijwaard.

Bijkomende skills nodig

De complexiteit van de wetgeving maakt dat de ondernemers steeds meer zaken doorschuiven naar hun vertrouwenspersoon, de accountant of belastingadviseur. De beroepsbeoefenaar wordt als het ware de externe CFO en moet pro actief meedenken met de ondernemer. Dit maakt het beroep veel complexer. De economische beroepsbeoefenaar van morgen zal andere, bijkomende skills nodig hebben.

Problemen met invullen van vacatures

  534