België laat miljarden aan btw liggen

Gepubliceerd op 06-11-2019

In zeven jaar tijd is de zogenaamde btw-kloof in de Europese Unie verkleind van 14 naar 11 procent. Die kloof drukt het deel uit van de btw dat potentieel geïnd had kunnen worden, maar om verschillende redenen toch niet in de staatskas belandt. Heel wat landen hebben spectaculaire sprongen voorwaarts gemaakt, maar België behoort niet tot die landen.

Kloof van 12 procent

Althans, zo blijkt uit een analyse van de jaarlijkse rapporten die de Europese Commissie publiceert over de btw-kloof. Het bestaan van de kloof heeft te maken met fraude en ontwijking, maar ook met administratieve fouten en faillissementen. De kloof geeft een indicatie van hoe efficiënt de btw wordt geïnd. Met een kloof van 12 procent scoort België middelmatig. Al onze buurlanden hebben een smallere kloof, gaande van 10 procent in Duitsland tot 1 procent in Luxemburg.

België behoort zelfs tot een van de vier landen die de kloof in 2017 niet hebben kunnen verkleinen, ondanks de invoering van de witte kassa op 1 juli 2016. In andere landen waar een ­systeem van elektronische kassa’s werd ingevoerd, zoals Hongarije, verkleinde de kloof wel. In 2017 was de Belgische btw-kloof voor het eerst breder dan het gemiddelde van de EU.

Contant geld ontmoedigen

  277