54 % van de Europese bedrijven zien Brexit als een gevaar voor de Europese bedrijfswereld

Volgens een recent onderzoek van RSM, waarbij de mening werd gevraagd van ongeveer 700 van Europa's meest succesvolle bedrijfsleiders, ziet 54 % van hen Brexit als een gevaar voor de Europese bedrijfswereld. 39 % is er dan weer van overtuigd dat Brexit eerder een opportuniteit is.

Drie maanden vóór het plan van de regering om artikel 50 in te roepen, voelt reeds 14 % van de Europese bedrijven de gevolgen van Brexit, en twee keer zoveel (32%) verwacht dat zij zullen getroffen worden eenmaal de scheiding afgerond is.

Europese bedrijven zijn het meest bezorgd over verhogingen in hun kostenbasis. Van de Europese bedrijven die getroffen zullen worden door de stemming uit de EU te vertrekken, verwacht 58 % dat de kost van het zaken doen zal stijgen en 50 % verwacht een impact op hun bedrijfsresultaat. Bovendien zijn deze bedrijven ook bezorgd over de gevolgen die de Brexit-stemming zal hebben op hun leveranciers; 42 % van hen verwacht dat de stemming in de komende jaren een negatief effect zal hebben.

De ondernemingen die transacties doen met het VK, doen aan de twee kanten een oproep om tot een overeenkomst te komen over de interne markt. Ononderbroken toegang tot de interne markt is de eerste prioriteit voor Europese bedrijven met activiteiten in het VK, gevolgd door fiscale stimuleringsmaatregelen en vrij verkeer van werknemers.

Ook zijn bedrijven nogal somber wanneer het gaat over de impact op het VK: 58 % gelooft dat Brexit een bedreiging vormt voor de Britse bedrijven. 41 % van de Europese bedrijven vindt dat het VK nu een minder aantrekkelijke bestemming is voor investeringen, vergeleken met 35% die daarover een andere mening heeft.

25 % van de ondervraagden die zinnens waren te investeren in het VK, liet weten dat de beslissing thans herzien wordt, waarvan 9 % zegt benaderd te zijn door organisaties die investeringen proberen aan te trekken in andere EU-staten na de beslissing van het VK om te vertrekken.

Gepubliceerd op 13-02-2017

  1119