Gepubliceerd op 28-04-2020
Vrije beroepers krijgen meer mogelijkheden in het nieuwe vennootschapsrecht.
305
Gepubliceerd op 28-04-2020
Voor de invoering van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) was de coöperatieve vennootschap een handige vennootschapsvorm voor de uitoefening van een vrij beroep. Nu liggen de kaarten voor vrije beroepers anders. Vrije beroepers kunnen sinds 1 mei 2019 geen CV meer oprichten.
De informatie in deze bijdrage komt uit ons tijdschrift ‘de Vennootschap’, nr. 2020/2.
De coöperatieve vennootschap (CV) uit het Wetboek van vennootschappen (W.Venn.) is een zeer flexibele vennootschapsvorm en daarom aantrekkelijk voor professionele vennootschappen van vrije beroepers. Het belangrijkste voordeel was het variabel kapitaal waardoor de organisatie eenvoudig vennoten kon laten in- of uittreden.
In het WVV is de coöperatieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid (CVOA) verdwenen. Enkel de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (CVBA) blijft bestaan en wordt dus simpelweg de CV.
En deze vennootschapsvorm staat uitsluitend open voor échte coöperatieve samenwerkingsverbanden die voldoen aan de behoeften van de aandeelhouders en/of de ontwikkeling van hun economische en sociale activiteiten. De CV kan niet meer opgericht worden als het maatschappelijk doel beperkt is tot winst voor de aandeelhouders.
De BV is nu een rechtsvorm die voldoende soepel is om hetzelfde doel te bereiken als voorheen de CVBA.
CV’s opgericht vóór mei 2019 kunnen voorlopig blijven bestaan met dien verstande dat zij sinds 1 januari 2020 rekening moeten houden met de ‘dwingende bepalingen’ van het WVV. Statuten die strijdig zijn met het WVV, worden op dat vlak als ongeschreven beschouwd. Zij moeten trouwens hun statuten aanpassen aan de nieuwe wetgeving bij de eerst volgende statutenwijziging.
De absolute deadline om de vennootschap conform het WVV te maken, is 1 januari 2024. De ‘oude’ CV die op 1 januari 2024 niet is aangepast, wordt op die datum van rechtswege omgezet in een BV.
Meer info over de coöperatieve vennootschap en de ‘dwingende bepalingen’ van het WVV vindt u op monKEY.