Uitstel van de algemene vergadering door corona

Gepubliceerd op 30-03-2020

Voorlopig uitgesteld tot 30 juni

Minister van Justitie Koen Geens heeft in allerijl een regeling uitgewerkt waardoor de algemene vergadering van vennootschappen en verenigingen die traditiegetrouw veel in april en mei plaatsvinden, kan worden uitgesteld. De federale regering zag in dat door de Covid-19 pandemie de rechtspersonen heel wat onoverkomelijke praktische en organisatorische problemen hadden om die vergaderingen ook effectief volgens de vennootschapsrechtelijke regels te houden. Burgers en bedrijven moeten immers de dwingende regels zoals samenscholingsverbod respecteren.

De regering heeft daarvoor even over het muurtje gekeken en is het voorbeeld van andere landen gevolgd. Tijdelijk worden een aantal versoepelingen en opties ingevoerd, met als doel de rechtspersonen de nodige flexibiliteit geven, zonder de rechten van de aandeelhouders uit het oog te verliezen.

De algemene vergaderingen van vennootschappen en verenigingen die voor 19 april zijn of moeten worden samengeroepen, kunnen omwille van de coronacrisis later worden gehouden. Oorspronkelijk gold deze maatregel van 1 maart tot en met 3 mei 2020, maar is ondertussen verlengd tot 30 juni 2020 (KB van 28 april 2020).  

Uiteraard is het nog steeds mogelijk voor de vennootschap of vereniging om op normale en voorziene datum te vergaderen maar dan omwille van de coronacrisis op elektronische of schriftelijke wijze.

ActiveMeetings: de tool bij uitstek voor uw digitale algemene vergadering

  4052