Gepubliceerd op 28-04-2020
Een uitkering in de BV? De nieuwe balans- of liquiditeitstest bezorgen bestuurders en accountants grote kopzorgen.
Telkens de BV een uitkering wil doen, moet ze, sinds ze met het nieuwe WVV nu kapitaalloos is, twee testen ondergaan. Toch een belastende maatregel voor deze populaire vennootschap. Hopelijk schiet deze extra procedure het doel van minister niet voorbij om van de BV de meest voorkomende vennootschap te maken.
De informatie in deze bijdrage komt uit onze Gids voor vennootschappen en uit monKEY.
Wat verstaat men onder “uitkeringen” ?
Klassieke uitkeringen slaan op dividenden, tantièmes, uitkeringen aan andere rechthebbenden zoals bijvoorbeeld het personeel. Maar het begrip uitkering is ruimer dan dat: ook de terugbetaling van de eerdere inbrengen in geld of in natura van de aandeelhouders, vermits zij geen kapitaal meer heeft, valt er onder.
Bevoegdheidsdelegatie aan het bestuursorgaan
Nieuw in het WVV is dat het mogelijk is om statutair aan het BV bestuursorgaan de bevoegdheid te delegeren om over te gaan tot uitkeringen uit de winst van het lopende boekjaar of uit de winst van het voorgaande boekjaar zolang de jaarrekening van dat boekjaar nog niet is goedgekeurd, en uit de overgedragen winsten, eigenlijk naar analogie met de gewijzigde regeling van de interimdividenden in de NV. Ook hier moeten de grenzen van de nettoactief- en liquiditeitstest gerespecteerd worden.
Er zijn geen beperkingen wat betreft het ogenblik waarop tot een uitkering uit de winst van het lopende boekjaar kan worden overgegaan. De bevoegdheid om uit te keren uit de reserves kan niet worden gedelegeerd.
Het is dus perfect mogelijk om tijdens het eerste boekjaar van een BV over te gaan tot een winstuitkering op initiatief van het bestuursorgaan op voorwaarde dat de statuten deze bevoegdheid hebben toegekend. Er is ook geen tijdsbeperking tussen twee uitkeringen.

Wie niet luistert, moet voelen
Een belangrijke bijkomende innovatie van het WVV, betreft het recht van de besloten vennootschap om enige uitkering die werd gedaan in strijd met de balans- of liquiditeitstest van de ontvangende aandeelhouders terug te vorderen. De vennootschap mag deze onterechte uitkeringen zelfs terugvorderen indien de aandeelhouders te goeder trouw zijn.
Besluit
Beide testen zullen heel wat bestuurders en hun boekhouders grote kopzorgen geven, want zij betekenen zeker een verzwaring van de formaliteiten voor de BV. De berekening van beide testen is op zich al een huzarenstukje, waar veel cijferberoepers even zoet mee zullen zijn. Bovendien hangen er strafrechtelijke sancties boven het hoofd van de bestuurder die de regels van de testen schendt.
Meer info over de BV, de uitkeringen en de bevoegdheidsdelegatie vindt u op monKEY.