Vlaamse regering hervormt erf- en schenkbelasting voor goede doelen en verre vrienden

Gepubliceerd op 23-09-2020

Vanaf 1 juli 2021 gaat het fiscale voordeel van het duolegaat op de schop. De Vlaamse regering wil dit compenseren door enerzijds de tarieven om een erfenis aan een goed doel na te laten of om bij leven iets te herleiden naar 0 procent. Anderzijds wordt het fiscaal interessanter om een nalatenschap te geven aan beste vrienden door het tarief voor de eerste 15.000 euro van 25 naar 3 procent te brengen, met een maximum nettovoordeel van 3.300 euro.

Meer diepgaande info over erf- en schenkbelasting vindt u op monKEY. Ontdek de mogelijkheden en voordelen voor u en uw kantoor >

Duolegaat

Een van de weinige technieken om de belastingfactuur te drukken voor wie niet wil of kan nalaten aan dichte familie, is een duolegaat. Daarmee laat iemand via zijn testament (een deel van) zijn vermogen na aan een goed doel op voorwaarde dat het goede doel een vooraf bepaalde som doorspeelt aan een neef of goede vriend en de erfbelasting betaalt. Het deel van de neef of vriend wordt tegen de normale tarieven verrekend, terwijl het deel van het goede doel op een gunsttarief van 8,5 procent kan rekenen. De omweg via het duolegaat leidt tot een belastingbesparing, waardoor meer kan worden toegewezen aan de persoon in kwestie, terwijl ook het goede doel erop vooruitgaat dankzij de gift in het testament.

Het duolegaat op zich blijft ook na juli volgend jaar mogelijk, maar het zal geen fiscale optimalisatie meer opleveren voor de belastingfactuur van de neef of de goede vriend. Om te vermijden dat goede doelen door die aanpassing op droog zaad komen te zitten, besliste de Vlaamse Regering vrijdag de erfbelasting voor goede doelen af te schaffen. Ook de schenkbelasting verdwijnt en zakt van 5,5 naar 0 procent.

Vriendenerfenis

Veel mensen hebben een vriend des huizes, een goede buur of een ver familielid die voor hen zorgt. En ook voor hen komt er een compensatie voor het wegvallen van het duolegaat in zijn huidige vorm. Met een vriendenerfenis wordt het mogelijk tot 15.000 euro fiscaal voordelig na te laten aan een ver familielid of een vriend. Bovendien zal er geen 25 maar 3 procent erfbelasting verschuldigd zijn, wat een maximale besparing van 3.300 euro oplevert. Die 15.000 euro kan verdeeld worden over meerdere vrienden.

Vanaf wanneer?

  674