Vlaamse regering verlaagt registratierechten voor sloop en heropbouw

Gepubliceerd op 24-02-2020

De Vlaamse regering verlaagt het tarief van de registratierechten voor de sloop en heropbouw van een gezinswoning vanaf 2021 van 6 naar 5 procent. Daarnaast wordt de bewoningsvoorwaarde die gekoppeld was aan de verlaagde registratierechten versoepeld. Dat heeft minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele zonet bekendgemaakt.

Meer 'milieuwinst'

Wie vandaag een enige en eigen woning koopt en daar ingrijpende energetische renovaties uitvoert, betaalt geen 6 maar 5 procent registratierechten. De sloop en heropbouw vallen hier niet onder. Daar brengt de Vlaamse regering nu verandering in. 'We willen sloop en heropbouw stimuleren omdat de koper hier in de meeste gevallen meer milieuwinst kan boeken dan bij een verbouwing', vertelt minister Diependaele. Daarom is beslist om vanaf 2021 voor sloop en heropbouw een verlaagd tarief van 5 procent toe te passen. 'Dit tarief zal ook gelden voor gedeeltelijke wederopbouw', klinkt het.

Het gewone tarief van de registratiebelasting voor de aankoop van een gezinswoning is sinds begin 2020 verlaagd naar 5 of 6 procent. Een van de voorwaarden voor dat gunsttarief is dat de koper binnen de twee jaar na het verlijden van de notariële aankoopakte op het adres van de gekochte woning moet gedomicilieerd zijn. Gebeurde die inschrijving niet of niet tijdig, dan was de koper het normale verkooprecht van 10 procent verschuldigd, verhoogd met een boete van 20 procent.

Versoepeling bewoningsvoorwaarde

  388