Nieuwigheden inzake verkooprecht bij aankoop woning

Gepubliceerd op 08-07-2020

Als u een woning, een appartement of een bouwgrond koopt, betaalt u hierop het verkooprecht (registratiebelasting). Het algemeen tarief van het verkooprecht in het Vlaams gewest bedraagt 10%. Naast dit basistarief bestaan er nog verlaagde tarieven, o.a. voor wie een enige eigen woning koopt, voor wie een beschermd monument koopt of deze woning energetisch renoveert. De Vlaamse decreetgever voert twee grote wijzigingen door in dit verlaagd tarief.

Meer diepgaande info over registratierechten en -belasting vindt u op monKEY, de meest gespecialiseerde databank voor boekhouders en fiscalisten. Ontdek alle mogelijkheden en voordelen voor u >

Sinds 1 juni 2020: versoepeling van de domicilietermijn

De eerste wijziging heeft betrekking op de termijn waarbinnen u als koper uw intrek moet nemen in de nieuwe woning. Sinds 1 januari 2020 bedraagt het verlaagd tarief bij de aankoop van de enige eigen woning 6%. Voor koopakten die verleden werden voor 1 januari 2020 bedroeg het tarief 7%.

De koper die een enige eigen woning koopt in Vlaanderen, kan voortaan het verlaagd verkooprecht van 6% alleen behouden als hij binnen de 3 jaar zijn domicilie laat overbrengen naar die nieuwe woning (voorheen 2 jaar).

Voor de aankoop van een beschermd monument bedraagt het verlaagd tarief 1% en wordt de domicilietermijn verlengd van 2 tot 5 jaar. Deze versoepelingen gelden ook al voor de lopende dossiers waarvan de authentieke akte verleden werd vanaf 1 juni 2018 en voor 1 juni 2020.

Vanaf 1 januari 2021: verlaagd tarief bij sloop en heropbouw volgens nieuwste energienormen

  467