Ook dit jaar meer vooraf ingevulde aangiftes in de PB

Gepubliceerd op 02-05-2019

Op 2 mei organiseerde de FOD Financiën een persconferentie over de aangifte personenbelasting 2019. We lichten er de nieuwigheden voor aanslagjaar 2019 uit, geven u de belangrijkste deadlines mee, bekijken enkele opvallende cijfers en vertellen u ten slotte waar en wanneer u voor hulp terecht kan.

Deadlines voor indienen van de aangifte

Het belangrijkste eerst, de deadlines:

  • Wie op papier indient heeft tot 28 juni 2019.
  • Wie zijn aangifte indient via Tax-on-web heeft tot 11 juli 2019.
  • Wie via mandataris zijn aangifte indient, heeft tot 24 oktober 2019.

Indienen via Tax-on-web

Vanaf vandaag kunt u aan de slag om via Tax-on-web uw aangifte in te dienen.

Inloggen op Tax-on-web kan:

  • Met uw elektronische identiteitskaart (eID). Veruit de meeste belastingplichtigen kiezen voor deze manier.
  • Met een token.
  • Met de de app ‘Itsme’. De app zelf heeft ondertussen bijna 950.000 gebruikers. Zo’n 95.000 daarvan gebruikten vorig jaar de app om aan te loggen op Tax-on-web.

Altijd maar sneller

Opvallend: het invullen dan de aangifte gaat altijd maar sneller. De gemiddelde belastingplichtige heeft maar 22,36 minuten nodig heeft om zijn aangifte via Tax-on-web in te vullen (vorig jaar: 24 minuten). Dat komt onder andere omdat ongeveer de helft van de codes vooraf is ingevuld. Dat zijn bovendien de codes die het meest gebruikt worden. Bovendien hebben het overgrote deel van de belastingplichtigen maar een twintigtal codes (van de meer dan 800) nodig.

Ook dit jaar meer voorstellen van vereenvoudigde aangifte

Ook dit jaar heeft de fiscus weer meer voorstellen van vereenvoudigde aangifte (VVA) voorbereid. De teller staat voor dit jaar op 3,2 miljoen (tegenover vorig jaar 3 miljoen).

U kunt die via Tax-on-web bekijken. Bent u het eens met de aangifte (in 2018 waren dat 88 % van de belastingplichtigen), hoeft u niets te doen. Bent u niet akkoord, dan geeft u uw opmerkingen door. Binnen Tax-on-web is dat dit jaar makkelijk gemaakt.

Let op: in eerste instantie worden de VVA’s niet op papier verzonden. Alleen als er op de online versie niet wordt gereageerd, gaat er nog een papieren versie op de bus.

Wat gebeurt er nog op papier?

De fiscus verstuurt de papieren aangiftes van 7 tot 24 mei. Het is onnodig om voor eind mei de FOD Financiën te contacteren als u nog geen aangifte heeft ontvangen. De brieven zitten in een verzendingssysteem en kunnen nog na 24 mei toekomen. De toelichting stuurt de fiscus standaard niet meer mee. U kan de brochure nog wel ophalen in één van de kantoren. U vindt alle uitleg ook online.

Vroeger kon u in Tax-on-web aanvinken dat u toch graag uw papieren versie nog graag kreeg. Dat kan nu niet meer. Als u uw aangifte online invulde, krijgt u volgend jaar geen papieren aangifte. Als u dit toch wilt, moet u dan naar het contactcenter bellen en hier uitdrukkelijk om vragen.

Vergeet uw rekeningnummer niet

17 % van de belastingplichtigen vult zijn of haar rekeningnummer niet in. Terwijl 200.000 onder hen recht hebben op terugbetaling. Het is voor de fiscus heel wat lastiger om hen terug te betalen.

Uw aanslag ontvangen en betalen via Zoomit gaat vanaf dit jaar niet meer. Betalen kan nu ook gewoon via MyMinFin.

Hulp nodig? De fiscus is er voor u

De fiscus organiseert invulsessies. U kan van 2 mei tot 28 juni naar een kantoor komen of naar een zittingsdag in een gemeente of winkelcentrum. Een ambtenaar helpt u dan bij het invullen van uw aangifte. Neem zeker uw identiteitskaart mee als u hier naartoe gaat. In het schema hieronder ziet u wanneer de fiscus zelf lange wachttijden verwacht. Let op: na 28 juni 2019 stopt deze dienst.

invulsessies
  653