Opnieuw steun voor gesloten horeca

Gepubliceerd op 28-10-2020

Door de 2e golf van de coronavirus zijn bijkomende maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Eén van de maatregelen is het sluiten van cafés en restaurants tot 18 november 2020. De horeca wordt dus nogmaals getroffen. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits activeert opnieuw het Vlaams beschermingsmechanisme.

Meer diepgaande info over de corona-steunmaatregelen vindt u op monKEY, de meest gespecialiseerde databank voor boekhouders en fiscalisten. Vraag uw gratis proefperiode aan >

Steun voor cafés en restaurants

Cafés en restaurants die sluiten krijgen automatisch toegang tot de steunmaatregel. Een aanvraag indienen bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) volstaat. Zij moeten geen omzetdaling bewijzen. Voor starters kijkt men naar een gelijkaardige periode of naar hun financieel plan. Restaurants die takeawaymaaltijden aanbieden, moeten wel minstens 60% omzetverlies aantonen.

Steun voor toeleveranciers

Andere ondernemingen zoals hotels en toeleveranciers of ondernemingen in de event- of toeristische sector kunnen ook een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme. Zij moeten minstens 60% omzetverlies hebben in de periode van 1 oktober 2020 tot 15 november 2020 of 19 oktober 2020 tot 18 november 2020 in vergelijking met dezelfde periode in 2019.  En nog belangrijk om weten : wie niet verplicht gesloten is, moet actief zijn.

Weet ook dat de sluitingspremie van 160 euro per dag, die sommige ondernemingen nu nog ontvangen, wordt stopgezet. Overschakelen naar dit systeem is dan de enige optie.

Aanvragen pas mogelijk vanaf 16 november

  340