Zeg niet ‘waardebon’ maar ‘voucher’

Gepubliceerd op 04-02-2019

De nieuwe regels voor de btw-behandeling van vouchers hadden moeten ingaan op 1 januari 2019. Het was de bedoeling van de regering Michel I om die regels op de valreep nog door het parlement te jagen en dus effectief van start te kunnen gaan op 1 januari. Maar de val van de regering stak ook daar stokken in de wielen. Gelukkig was de administratie bij de pinken en heeft die alvast een circulaire met FAQ’s gepubliceerd die de basisprinci­pes van het nieuwe systeem uit de doeken doet.

Het ware leuker geweest u over deze materie te kunnen berichten vlak vóór de feestda­gen, toen u de Bongo’s en andere bonnen onder de kerstboom aan het stapelen was. Er is sinds 1 januari 2019 immers een nieuwe btw-regeling van toepassing op waardebonnen. Althans, op die datum moest richtlijn (EU) 2016/1065 van 27 juni 2016 zijn omgezet in Belgisch recht. Maar we zitten dus met wat vertraging. Al is het wetsontwerp inmiddels goedgekeurd in de Kamercommissie Financiën en heeft de fiscus zelfs een FAQ gepubliceerd.

 

vouchers-1086431_1280
Een voucher kan je inruilen voor goederen of diensten

Het eerste wat opvalt, is dat we sinds kort niet meer spreken van waardebonnen maar van ‘vouchers’. Een voucher is een instrument dat als (volledige of gedeeltelijke) tegenpres­tatie wordt gebruikt voor goederenleveringen of diensten. De fysieke verschijningsvorm van de voucher doet er in feite niet toe. Het kan dus zowel gaan om een papieren bon als om het armbandje waarmee u uw drankjes op Tomorrowland afrekent. De nieuwe wetgeving gaat weliswaar niet over kortingsbonnen.

Onderscheid met betaalkaarten

Vervolgens rijst de vraag waar het onderscheid ligt met betaalkaarten. Met uw Visa of Mastercard kunt u immers ook goederen of diensten kopen. Daarom stelt de wetgeving dat, om van een voucher te kunnen spreken, de te verrichten leveringen van goederen of diensten, of de identiteit van de potentiële verrichters ervan, bekend moeten zijn op het moment dat de voucher wordt verhandeld. Die moeten vermeld staan op het instrument zelf of in de bijhorende documentatie.

Enkelvoudig versus meervoudig gebruik

  1072