Verbouwen aan 6 % btw?

Gepubliceerd op 25-02-2019

Wat als u uw woning grondig verbouwt of renoveert? Wel, in sommige gevallen zal de fiscus uw verbouwde woning als een nieuw gebouw beschouwen. In dat geval kunt u niet langer genieten van het verlaagd tarief van 6 %. Nu Batibouw volop aan de gang is, zetten wij de regels nog eens voor u op een rijtje.

 

industry-3264970_1280
Uw woning moet meer dan tien jaar oud zijn om van het verlaagd tarief te genieten

Privéwoning – 10 jaar oud

Het grote voordeel van een privéwoning dat ouder dan tien jaar is, is dat werkzaamheden kunnen genieten van het verlaagd btw-tarief (6 %), in plaats van het normale tarief van 21 %.

Het verlaagd tarief is sowieso voorbehouden voor privéwoningen die hoofdzakelijk voor bewoning worden gebruikt. En de kosten moeten rechtstreeks aan de eindgebruiker worden gefactureerd.

Toepassing verlaagd tarief (6 %): wezenlijke structuurelementen blijven

Maar wat met een onroerend goed dat grondig verbouwd wordt? Wat als de verbouwing zo ingrijpend is, dat het resultaat eerder een nieuw gebouw is dan een gewijzigd oud gebouw. Eigenlijk is de vraag vanaf wanneer een verbouwing zo fundamenteel is, dat er een nieuw gebouw ontstaat. En dat is een erg belangrijke vraag, want wanneer het gebouw na de werken als ‘nieuw’ wordt beschouwd, zijn de werken aan 21 % btw onderworpen.

Uitgangspunt is dat een bestaand gebouw grondig omgevormd mag worden en toch zijn status van ‘oud’ gebouw behoudt. De verbouwingswerken moeten dan wel steunen op de aanwezige wezenlijke structuurelementen van het gebouw, bv. de bestaande (buiten)muren.

Onder omvorming vallen zowel het verbouwen als het uitbreiden van een gebouw.

Uitbreiden kan bv. door bestaande ruimtes te vergroten of door nieuwe ruimtes toe te voegen. Het is dus niet omdat een gebouw wordt vergroot, dat het nieuw wordt. Het hele gebouw blijft ‘oud’:

  • als de oppervlakte van het oude gedeelte groter is dan de helft van de totale oppervlakte van de woning na de uitvoering van de werken en
  • de nieuwe toegevoegde elementen niet los van het oude gedeelte kunnen functioneren.

Als er teveel wordt toegevoegd, ontstaat er wel een nieuw gebouw. Dat is eigenlijk ook wel logisch.

Een paar voorbeelden

  2575