Coronasteun horeca: Wat zijn de gevolgen voor GKS-gebruikers door tijdelijke btw-verlaging?

Gepubliceerd op 15-06-2020

Het btw-tarief dat van toepassing is op sommige restaurant- en cateringdiensten wordt tijdelijk verlaagd. Met die maatregel wil de overheid de horeca steunen en bijdragen tot een zo snel mogelijke economische relance. Horeca-uitbaters moesten hun zaak sluiten door de opgelegde maatregelen om de verspreiding van het COVID-19 virus zoveel mogelijk te voorkomen maar mogen sinds 8 juni terug heropstarten.

Meer diepgaande info over de corona-maatregelen vindt u op monKEY, de meest gespecialiseerde databank voor boekhouders en fiscalisten. Ontdek alle mogelijkheden en voordelen voor u >

Overzicht btw-tarieven voor horeca van 8 juni tot en met 31 december 2020

Op restaurant- en cateringdiensten is het verlaagd btw-tarief van 6% van toepassing vanaf 8 juni 2020 (heropening van de horeca) tot en met 31 december 2020. Onder ‘restaurantdiensten‘ vallen hier ook het verschaffen van dranken zonder spijzen -als dat gepaard gaat met relevante bijkomende diensten- in alle drankgelegenheden zoals cafés, tavernes, enz.

Het verlaagd btw-tarief geldt wel niet voor het verschaffen van bieren met een effectief alcoholvolumegehalte van meer dan 0,5% vol. en andere dranken met een effectief alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2% vol.

Sinds 8 juni zijn dus de volgende btw-tarieven van toepassing op:

  • restaurant-en cateringdiensten: 6% in plaats van 12% btw
  • niet-alcoholische dranken, ter plaatse geconsumeerd: 6%
  • alcoholische dranken: 21%.

Deze tijdelijke maatregel geldt voor alle permanente of tijdelijke inrichtingen die restaurant- of cateringdiensten verrichten.

Gebruikt u een geregistreerd kassasysteem (GKS)?

  1286