Btw Praktijkvragen - Deel IIII

Wat zijn de voorwaarden voor een vrijgestelde intracommunautaire levering?

govers-en-borger
Marc Govers & Frank Borger geven antwoord

De vrijstelling is afhankelijk van het bewijs dat de goederen verzonden of vervoerd zijn buiten België, maar binnen de Europese Unie. Bovendien moet het bewijs geleverd worden dat de levering geschiedt voor een btw-plichtige of voor een niet-belastingplichtige rechtspersoon die voor de btw geïdentificeerd is in een andere EU-lidstaat.

De verkoper moet altijd in het bezit zijn van alle stukken waaruit de echtheid van de verzending of het vervoer van de goederen blijkt en hij moet op ieder verzoek van de met de controle van de btw belaste ambtenaren overleggen. Die stukken zijn onder meer de contracten, de bestelbonnen, de vervoersdocumenten en de betalingsstukken. Door of vanwege de minister van Financiën kan eveneens het uitreiken van andere stukken worden voorgeschreven, inzonderheid indien de goederen door de koper of voor zijn rekening worden meegenomen.

 

Marc Govers is erkend IAB belastingconsulent & managing partner bij THE VAT HOUSE. Hij deed zowel bij de overheid als in de privésector ervaring op over btw, internationale handel en fiscale procedures. Hij is auteur van heel wat btw-titels, gaande van het Btw-praktijkboek tot de online fiscale databank monKEY.

Frank Borger is partner bij The VAT House, volgt de btw-wetgeving binnen de EU-lidstaten op de voet. Frank deelt zijn expertise als gastdocent aan diverse hogescholen en universiteiten en op btw-seminaries. Hij is ook actief als auteur.

 

 

  397