Btw Praktijkvragen - Deel I

Wanneer is een herzieningstermijn van 15 jaar en 25 jaar van toepassing bij onroerende bedrijfsmiddelen?

govers-en-borger
Marc Govers & Frank Borger geven antwoord

De herzieningstermijn van vijfentwintig jaar is van toepassing wanneer de gebouwen of de gedeelten van gebouwen met toepassing van de btw worden verhuurd (in het kader van de optionele B2B onroerende verhuur), hetzij vanaf hun eerste ingebruikneming, hetzij op een later tijdstip in de loop van de initieel toepasselijke herzieningstermijn van vijftien jaar die van toepassing is inzake onroerende bedrijfsmiddelen.

De overgang van de oorspronkelijke termijn van vijftien jaar naar de termijn van vijfentwintig jaar gebeurt vanaf 1 januari van het jaar waarin de goederen worden verhuurd met toepassing van de btw ingevolge de uitoefening van de optie.

 

Marc Govers is erkend IAB belastingconsulent & managing partner bij THE VAT HOUSE. Hij deed zowel bij de overheid als in de privésector ervaring op over btw, internationale handel en fiscale procedures. Hij is auteur van heel wat btw-titels, gaande van het Btw-praktijkboek tot de online fiscale databank monKEY.

Frank Borger is partner bij The VAT House, volgt de btw-wetgeving binnen de EU-lidstaten op de voet. Frank deelt zijn expertise als gastdocent aan diverse hogescholen en universiteiten en op btw-seminaries. Hij is ook actief als auteur.

 

 

  543