Brexit: de mogelijke gevolgen voor de btw

Gepubliceerd op 21-03-2019

Uitstel of niet, 2019 wordt het jaar dat de Britten uit de EU stappen. Tenzij er de komende weken alsnog een akkoord wordt gesloten, zal vanaf 30 maart het VK voor de btw als een derde land worden beschouwd. En dat heeft toch wel wat gevolgen op het vlak van de btw-behandeling en -rapportering van goederenleveringen en dienstverrichtingen. Wij brengen voor u in kaart welke gevolgen dat precies zijn.

money-256312_1920

Verkoop van goederen naar het VK is vrijgesteld van btw

Voor de verkoop en export van goederen vanuit België naar het VK is er voor de btw sprake van een uitvoer. Dat wil zeggen dat deze goederen van btw, onder voorwaarden, worden vrijgesteld (afhankelijk of de goederen door of voor rekening van de Belgische verkoper of de Engelse koper uit de EU worden uitgevoerd).

Om deze vrijstelling te bekomen, moet de verkoper aan de Belgische fiscus het bewijs leveren dat die goederen effectief zijn uitgevoerd. Dat gebeurt meestal aan de hand van overeenstemmende handelsdocumenten, zoals vervoersdocumenten, facturen, enz.

Vervolgens zal er in het VK een invoer van die goederen aangegeven moeten worden. De Belgische verkoper doet er best aan die goederen bv. ex works te verkopen, zodat de invoerverplichtingen in het Verenigd Koninkrijk bij de koper liggen.

Aankopen en importeren van goederen uit UK wordt wel belast

Als Belgische ondernemingen na de Brexit goederen kopen vanuit het VK, zal er voor de btw sprake zijn van een invoer in België, en niet langer van een intracommunautaire verwerving. Voor de levering of import zal de Belgische koper dus zelf de btw moeten voldoen op basis van de verlegging van heffing (art. 51 § 2° Wbtw)

Over die levering zal de Belgische btw-plichtige hier gewone periodieke btw-aangiften moet indienen. De in het VK gevestigde verkoper brengt voor zijn verkoop geen Europese, en evenmin Britse btw in rekening, wegens vrijstelling voor de uitvoer buiten het VK.

Teruggave van Britse btw is niet meer mogelijk via VATREFUND

Belgische btw-plichtigen kunnen de btw die ze in andere lidstaten hebben opgelopen, terugvragen via de VATREFUND-applicatie. Vanaf 30 maart 2019 zou het in het geval van een harde Brexit niet meer mogelijk zijn om Britse btw terug te vragen via VATREFUND.  Britse btw terugvorderen, behoort vanaf 30 maart 2019 uitsluitend tot de bevoegdheden van de Britse belastingadministratie. 

Bron: Fisc. Act. 2019, 2/1, 5/4, 5/12

 

Meer weten over de Brexit en de gewijzigde handelsrelatie met het VK ? Neem eens een kijkje op monKEY. 

 

 

  1830