De economische beroepsbeoefenaar van de toekomst

Tax Trend Catcher 2

Gepubliceerd op 03-10-2018

Binnen tien jaar zal het kantoor van een economische beroepsbeoefenaar er helemaal anders uitzien. De compliance-werkzaamheden van vandaag worden grotendeels geautomatiseerd. En adviesverlening en zekerheidsverklaring worden steeds belangrijker. Klanten hebben ook andere verwachtingen. Tijd dus om de invulling van het beroep te herbekijken. Zo denken de economische beroepsbeoefenaars er alvast zelf over.

Het werk van vandaag morgen

Hoe beïnvloedt de steeds voortschrijdende digitale (r)evolutie de toekomst van het boekhoud- of accountantskantoor. 27 % van de respondenten van de Tax Trend Catcher denkt dat de helft van de huidige werkzaamheden over tien jaar niet meer door mensen zullen worden uitgevoerd, of zelfs helemaal zullen verdwijnen. 40 % schat de impact iets lager in. Een enkeling ziet de digitale vooruitgang zelfs de huidige werkzaamheden volledig opslokken.

Kleinere kantoren (alleen of één tot vijf medewerkers) hebben minder een idee van waar het beroep in de toekomst naartoe gaat.

 

boekhouder-aan-het-werk-614213_1280
Verdwijnt manueel inboeken?

Het einde van het manueel inboeken van facturen

Eén van de werkzaamheden die ongetwijfeld zal verdwijnen is het manueel inboeken van facturen:

  • 7 % doet het nu al niet meer
  • 11 % plant er in het komende jaar mee te stoppen
  • 23 % wil binnen dit en drie jaar de laatste factuur manueel inboeken
  • 15 % stopt er ten laatste over vijf jaar mee
  • 44 % pas over meer dan vijf jaar (20 %) of weet het nog niet (24 %)

Aanbod naar klanten nu al herbekijken?

Negen op tien zaakvoerders bekijkt nu al hoe het aanbod van diensten kan worden aangepast om meer op de veranderende vraag van de markt in te spelen: 

  • 3 op 10 is er intensief mee bezig
  • 6 op 10 in beperkte mate
  • 1 op 10 is er nu nog niet mee bezig

Ook hier weer zijn het vooral de grotere kantoren die toekomstgericht denken en hun aanbod nu al herbekijken: van de kantoren met meer dan 20 medewerkers zijn er nu al 57 % intensief mee bezig.

Het IAB merkt op dat bedrijven die vandaag hun boekhouding zelf organiseren, meer dan vandaag, in de toekomst dit werk zullen outsourcen.

Een nieuwe focus?

Om het wegvallen van een deel van de huidige werkzaamheden te compenseren, zullen de economische beroepsbeoefenaars zich op nieuwe taken moeten gaan richten. Het aanbod van hun diensten ontwikkelt zich vooral in de diepte: beter en complexer advies en zekerheidsverstrekking. Daarnaast geven de economische beroepsbeoefenaars ook steeds meer ander dan louter fiscaal advies, zoals businessgerelateerd advies (63 %) en persoonlijke financiële planning (32 %).

4 op 10 kantoren doet trouwens nu al persoonlijke financiële planning voor haar klanten. 22 % van de respondenten plant binnen één jaar hieraan te beginnen, de overige 41 % ziet dat eerder als toekomstproject op langere termijn.

  834